Skip to content

Wat is aromatherapie?

In 2017 kwam ik via een workshop in aanraking met essentiële oliën van doTERRA. Ik was al sinds mijn puberteit geïnteresseerd in moeder natuur en haar ondersteuning die ze kan bieden. Deze workshop opende een deur naar een stukje ‘ik’ dat nooit eerder echt tot bloei had kunnen komen.

Na de workshop ben ik klant geworden bij doTERRA en gebruik hun essentiële oliën inmiddels al een flink aantal jaar met plezier. Niet lang erna besloot ik een online studie Aromatherapie te volgen bij het CIVAS, waar ik mijn certificaat van heb behaald.

De oliën zet ik inmiddels al een aantal jaar niet meer alleen thuis in, maar ook binnen mijn verpleegkundig werk, bij vrienden en familie, tijdens mijn yogalessen, en reik soms mensen een olie aan zodra ik merk en voel dat dit de benodigde ondersteuning biedt.

Er is zó veel moois en krachtigs dat voortkomt uit moeder natuur!

Aromatherapie

Wat is aromatherapie?

Aromatherapie is een onderdeel van kruidengeneeskunde, waarbij essentiële oliën van planten als ondersteuning van lichaam en geest worden ingezet. De moderne aromatherapie stamt uit 1937, waarvan parfumeur Gattefossé de grondlegger was. Echter, kijkend naar de geschiedenis van aromatherapie, zien we dat we zover terug kunnen reiken als tot de prehistorie. In de decennia daarna maakte men ook gebruik van aromatherapie en dus de geneeskrachtige werkzaamheden van planten.

‘Essentieel’ spreekt eigenlijk voor zich: het gaat over de essentie. Dit toepassend bij essentiële oliën spreken we dus van oliën die de essentie van de desbetreffende plant bevatten. De oliën worden gewonnen door destillatie.

De essences van planten ontstaan in uiterst kleine vetkliertjes in de stam, stengel, bladeren, bloemen, zaden, vruchten, hout, bast en hars van bomen en planten. Iedere essence heeft haar eigen karakteristieke kleur en geur, én werking/toepassing.

Aromatherapie met daarbij gebruik van essentiële oliën is in te zetten via geur (aromatisch), aan te brengen op de huid (topisch), of soms ook door in te nemen (intern).

De essentiële oliën van DoTerra zijn 100% puur, wat inhoudt dat één enkele druppel al enorm veel effect heeft. Dat betekent ook dat ten alle tijden het gebruik ervan met voorzichtigheid én bedachtzaamheid moet gebeuren! Aromatisch (inhaleren van de geur) is en blijft de meest veilige methode.

Toepassingen

Zoals reeds in voorgaand stuk te lezen is, is de inzet van aromatherapie enorm breed. Niet alleen zijn er verschillende manieren om de oliën in te zetten (aromatisch, topisch, inwendig), maar ook de oliën hebben diverse werkingen en kunnen dus voor een breed scala aan ondersteuning ingezet worden!

Aromatisch hebben essentiële oliën invloed op emoties en het geestelijke aspect. Het reukorgaan staat namelijk in directe verbinding met de hypothalamus én het limbisch systeem in de hersenen. Het limbisch systeem is sterk betrokken bij emoties en regelt tevens ook de werking van het lange termijn geheugen, het autonome zenuwstelsel, hormoonafgifte, en de manier waarop we beslissingen nemen. De hypothalamus is verantwoordelijk voor de sturing van veel van onze gevoelens. Nog een leuk weetje over ons reukorgaan i.s.m. de hersenen: ze zijn in staat om plusminus 10000 verschillende geuren te herkennen!

Topisch kunnen essentiële oliën ingezet worden om zo via de huid te worden opgenomen. Je kunt zo dus heel lokaal bepaalde klachten aanpakken/ondersteunen. Denk bijvoorbeeld aan spierpijn, jeuk, onrustige darmen, ontstekingen. Aromatherapie kan hierin een mooie ondersteuning bieden om desbetreffende klacht(en) te verminderen. Aromatherapie toepassen op de huid behoeft óók een goede anamnese en voorzichtigheid, daar de oliën 100% puur zijn en dus erg krachtig. Een verdunning met een draagolie is altijd gewenst en werkt tweezijdig: enerzijds verdunt het de essentiële olie en voorkomt zo eventuele irritatie, anderzijds vergroot het het werkzame gebied van de essentiële olie.

En echt; het scala in de behoefte van ondersteuning is enorm breed! Hierboven zijn al enkele voorbeelden genoemd, en de lijst is oneindig lang om op te noemen. Je kunt stellen dat alle emotionele vraagstukken ondersteuning geboden krijgen, maar ook de diverse lichamelijke systemen in ons lijf (denk aan spieren, longen, cardiovasculair, spijsvertering, etc.).

Ben je nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden voor jouzelf? Via de Contact-pagina kun je bij me terecht.

Reacties

"De AromaTouch behandeling is heerlijk ontspannend en voor herhaling vatbaar!"
Ineke
"De AromaTouch ervaring was heerlijk. Geen uitputtende of pijnlijke massage maar een zachte en toch doelgerichte aanraking met geuroliën die onmiddellijk, via de neus, emoties en herinneringen losmaakt. Geen gepraat, geen ruimte voor gepieker maar overgave en directe ervaring. Chantal pretendeert niets, maar brengt je in contact met een aangename sensatie in jezelf, via je huid en via je neus. Ik heb genoten!"
Wim
" 'Ze is helemaal vertrokken' hoor ik ze zeggen. Na de heerlijke massage bij Chantal nam ik plaats op de bank bij mijn vrienden. Terwijl zij druk in de weer waren, zat ik in een hoekje vredig voor mij uit te staren. Stilte. Een rust in mijn hoofd, die steeds zeldzamer lijkt in deze snelle wereld. Als Chantal dat teweeg weet te brengen met het subtiel doch opmerkelijk warm aanbrengen van de essentiële oliën, dan kan ik niets anders dan vol lof zijn!"
Jet
"Een heerlijke behandeling met essentiële oliën die in overleg worden uitgezocht. Chantal zorgt in de behandeling ervoor dat lichaam en geest precies krijgen wat ze nodig hebben. Lekker rustgevende aroma's ter ontspanning of juist verkwikkende geuren voor een drukke werkdag; voor iedere situatie heeft ze een passend advies."
Joël
"Chantal zorgt voor een aangename en zachtaardige sfeer. Ze stelt je op je gemak en legt met een glimlach uit, wat een AromaTouch behandeling inhoudt. De combinatie van de geur en aanraking zijn werkelijk een aanvulling op elkaar en zorgen voor een gelaagd effect. Inwerkend op je fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel lichaam. Een aanrader voor wie graag uit het hoofd en in het lichaam wil komen."
Roy

Volg me